Putinova nesigurnost u rusku elitu otkrivena tokom pobune, kaže američki institut.

Situacija s Wagner grupom u Rusiji otkriva Putinovo nesigurno vođenje i nedostatak povjerenja u rusku elitu

Institut za proučavanje rata (ISW) iznio je zaključak o nedavnoj pobuni Wagner grupe u Rusiji, koja je pokazala nesigurnost ruskog predsjednika Vladimira Putina u njegovu sposobnost da okupi rusku elitu.

Nedostatak brze i odlučne reakcije Kremlja na ovu pobunu, koja se dogodila 24. juna, izazvao je zabrinutost stručnjaka. Putin nije izdavao naređenja veći dio tog dana, čak i uprkos upozorenjima ruskih obavještajnih agencija koje su ranije obavijestile o mogućem ustanku.

Umjesto promptnog odgovora, Kremlj je prepustio lokalnim zvaničnicima da donose odluke o situaciji, što je izazvalo sumnje u njihovu spremnost za suočavanje s izazovima ruskom vojnom vrhu.

Ova paraliza u reagiranju vjerojatno ukazuje na nestabilnost ruskog režima, a čini se da je Putin odlučio konsolidovati ruski unutrašnji sigurnosni aparat u Ruskoj nacionalnoj gardi kako bi se pripremio za moguće dalje unutrašnje prijetnje i pokazao odlučnost.

Dodatno, nedostatak brze akcije također otkriva Putinovu nesigurnost u svoju sposobnost da okupi rusku elitu oko sebe. Unutarnja politika Kremlja postaje sve više frakcijska, što ukazuje na moguće unutarnje nesuglasice i podjele.

Ova situacija s Wagner grupom označava važan trenutak za Rusiju i Putinovu vladavinu, a sigurnosni stručnjaci pažljivo prate dalji razvoj događaja kako bi shvatili koliko će ova pobuna utjecati na stabilnost i politički pejzaž zemlje.


Comments

Ostavite komentar