Most koji je spojio Hvratsku, danas slavi svoj prvi rodjendan

Prije godinu dana, svečano je otvoren Pelješki most koji je povezao jug Republike Hrvatske sa ostatkom zemlje. Od tog trenutka, most je postao važan putnički i tranzitni pravac, što je imalo značajan uticaj na saobraćaj preko graničnog prijelaza Neum.

Prema državnim podacima, do 25. jula ove godine preko Pelješkog mosta prošlo je više od 2.3 miliona vozila. Zahvaljujući mostu, pritisak na granični prijelaz Neum znatno se smanjio. U špici turističke sezone, mostom u prosjeku dnevno prođe oko 13.880 vozila, a od početka godine, broj pređenih vozila iznosi skoro milion. Najviše vozila prešlo je mostom u subotu, 30. jula prošle godine, kada je zabilježeno 19.029 pređenih vozila.

Iako su mnogi u Bosni i Hercegovini strahovali da će otvaranje Pelješkog mosta negativno uticati na turizam u Neumu, to se nije ostvarilo. Granični prijelazi Klek i Zaton Doli, koji omeđuju neumski koridor (BIH), bilježe značajno smanjenje broja putnika i vozila. Usporedba ukupnog saobraćaja od 1. jula do 26. jula ove i prošle godine pokazuje smanjenje broja putnika za 64% i vozila za 67%.

Naprotiv, Neum je ostvario rekordnu turističku sezonu, unatoč očekivanjima da će broj turista biti manji zbog novog mosta. Trenutno su gotovo svi turistički kapaciteti popunjeni, a cijene su porasle za oko 15% u odnosu na prošlu godinu. Ipak, Neum je i dalje cjenovno pristupačniji od ostalih turističkih destinacija na Jadranu.

Ovogodišnja turistička sezona u Neumu bilježi odlične rezultate, s popunjenošću turističkih kapaciteta od 95%. Posjetitelji dolaze iz različitih zemalja, uključujući Francusku, Njemačku, Austriju, Sloveniju, Poljsku, Češku, Slovačku, Srbiju, a značajno je povećan i broj gostiju iz Republike Hrvatske.

S nadom se očekuje da će turistička sezona u Neumu dosegnuti brojke iz 2019. godine. Otvaranje Pelješkog mosta pokazalo se kao pozitivna promjena za regiju, donoseći veći protok vozila i turista, što je doprinijelo razvoju turizma i ekonomije Neuma.


Comments

Ostavite komentar