Stigla i reakcija delegacije Evropske unije u BiH

Nedavno su zastupnici u Predstavničkom domu državnog parlamenta izrazili oštru kritiku prema Delegaciji Evropske unije (EU) u BiH zbog navodnog dvostrukog pristupa i sufliranja na nacrt zakona o slobodi pristupa informacijama, koji je bitan za napredak BiH na njenom putu ka članstvu u EU.

Ovakva kritika izazvala je reakciju Delegacije EU u BiH. Oni su istakli da je njihov cilj da podrže vlasti u BiH u procesu usvajanja zakona koji su u skladu s evropskim standardima kako bi se omogućio napredak na evropskom putu zemlje. U svom odgovoru, Delegacija je naglasila da Ured EU-a ima ulogu da procijeni zakonodavstvo koje pripremaju relevantna ministarstva i da predloži eventualne nedostatke koje parlament može ispraviti kako bi se postigla usklađenost sa evropskim standardima.

Međutim, prema tvrdnjama dijela civilnog društva i zvaničnom stavu EU-a, u nacrtu Zakona o slobodi pristupa informacijama nalaze se određene tačke koje nisu u potpunosti u skladu sa evropskim propisima. Ovo je izazvalo nelagodu među zastupnicima, jer su dobijali kontradiktorne poruke od Delegacije EU-a. Zvanični stav je bio da se zakon treba usvojiti zajedno sa amandmanom, dok su nezvanično dobijali poruke da zakon treba usvojiti čak i ako amandman ne bude prihvaćen.

Ovaj slučaj nije usamljen, jer je bilo primjera u kojima su zakoni usvojeni iako nisu u potpunosti bili u skladu sa preporukama EU-a. Delegacija EU je naglasila da će Evropska komisija ocijeniti napredak BiH u predstojećem izvještaju za zemlju na osnovu usvojenih reformi.

Situacija oko zakona o slobodi pristupa informacijama je pokazala da postoji prostor za poboljšanje u saradnji između Delegacije EU i parlamenta BiH kako bi se osiguralo da zakoni odgovaraju evropskim standardima. Očekuje se da će dalje rasprave i pregovori biti vođeni kako bi se otklonili nedostaci u zakonodavstvu i postigao napredak u procesu pridruživanja EU.


Comments

Ostavite komentar