Šef ukrajinske obavještajne službe: Imamo izvore iz Kremlja, zato znamo sve što se dešava

Za šefa obavještajne službe koji vodi špijunske operacije Ukrajine tokom rata s Rusijom, Kyrylo Budanov (37) napravio je javan profil koji je koristio da prenese svoju poruku i da prijeti Rusiji iz daljine što je neuobičajeno za obavještajca tajne službe.

Ovih dana šef obavještajne službe ne može ostati u sjeni, kaže on.

“Bez ovoga nije moguće, ne više. I svi sljedeći ratovi će izgledati ovako. U bilo kojoj zemlji na svijetu. Možemo reći da ovdje postavljamo trend”, rekao je šef ukrajinske Glavne obavještajne uprave (GUR) za Reuters u intervjuu u svom zaštićenom sjedištu u glavnom gradu.

Ukrajina je izvukla zaključke o potrebi da prenese svoju poruku od 2014. godine, kada je Moskva iznenadila svijet zauzimanjem ukrajinskog poluostrva Krim i pokretanjem proxy rata na istoku, kaže on.

“Potpuno smo izgubili informacioni rat 2014. A rat, koji je počeo 2022., počeli smo ovdje na potpuno drugačiji način. Sada Rusi gube informacionu bitku”, rekao je on.

Pošto je pobuna plaćenika u Rusiji prošlog mjeseca učinila da se vladajući sistem Moskve čini neprozirnijim i nestabilnijim, Budanov je iskoristio priliku da procijeni šta ukrajinski špijuni znaju o svom neprijatelju.

U dijelovima svog intervjua koji je objavio Reuters ranije ove sedmice, rekao je da su pobunjeni ruski plaćenici krenuli prema nuklearnoj bazi u potrazi za atomskim oružjem veličine ranca. Nekoliko ruskih izvora koji su razgovarali za Reuters potvrdilo je dijelove tog izvještaja.

Budanov je također naveo podatke presretnute ankete koju je sprovelo rusko ministarstvo unutrašnjih poslova za koju je rekao da pokazuje da je šef plaćenika Jevgenij Prigožin imao veliku podršku unutar Rusije.

Nije pružio nikakve dokaze, ali je napomenuo da je tačno predvidio da će Rusija izvršiti invaziju prije nego što je rat punih razmjera izbio prošle godine.

“Imamo svoje izvore. U najbližim kancelarijama Putinu, da tako kažem. Zbog toga obično znamo šta se dešava”, poručio je.

Imenovan u augustu 2020. godine, Budanov je postao popularan tokom rata u Ukrajini, dok je u Rusiji postao figura mržnje.

Kremlj je ocijenio kao “monstruoznu” opasku koju je izrekao u maju da će “nastaviti da ubijamo Ruse bilo gdje na ovom svijetu do potpune pobjede Ukrajine”.

Rusija je okrivila ukrajinske tajne službe za ubistva proratnog ruskog blogera i proratnog novinara dok Kijev poriče umiješanost. Ruski mediji javili su da je sud u Moskvi u aprilu uhapsio Budanova u odsustvu pod optužbom za terorizam.

Budanov je započeo svoju vojnu karijeru kao operativac specijalnih snaga i služio je na istoku nakon što je Rusija nezakonito anektirala Krim i njeni punomoćnici preuzeli istočne rubove Ukrajine. Ranjavan je tri puta.

Otkako je preuzeo špijunsku službu, bilo je brojnih neuspjelih pokušaja da ga ubiju, uključujući neuspješni podmetanje bombe u automobil, ali tokom pokušaja da se ubaci eksplozivna naprava, napadač je poginuo.

“Jedino što mogu da kažem je da nisu prestali da pokušavaju, ali ponovit ću, sve je uzalud”, rekao je on.

Krajem maja ruski vazdušni napad pogodio je njegov štab na kijevskom poluostrvu Ribalski nakon čega su ruski mediji izvijestili da je on teško ranjen. Budanov je demantovao tu informaciju.


Comments

Ostavite komentar