Slijedi rekonstrukcija Vlade Kantona Sarajevo, tri zastupnika kontrolišu proces

Nakon što je zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Admela Hodžić napustila Stranku za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), a nakon što je ranije zastupnik Redžo Lemezan napustio Našu stranku, sve je izvjesnija rekonstrukcija Vlade Kantona Sarajevo.

Nominalno vladajuća većina i dalje ima stabilnu većinu od 21 zastupnika, od čega NiP ima 7 zastupnika, SDP 6 zastupnika, a SBiH i NS sada imaju po 4 zastupnika. Međutim odnosi u ovoj većini su narušeni nakon što je SBiH napustio većinu na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.
Poslije toga su uslijedile sve glasnije priče da stranke Trojke, a prije svega NiP žele isključiti SBiH iz vladajuće većine.

Stranke Trojke su na izborima dobile 18 zastupnika, ali izlaskom Redže Lemezana oni više nemaju potrebnu većinu da sami formiraju Vladu Kantona Sarajevo. Iako na prvi pogled izgleda da će opozicija uspjeti oboriti Vladu KS i imenovati novu Vladu, ipak bi se u narednom periodu moglo desiti da dođe do rekonstrukcije postojeće Vlade KS.

Kako saznaje Klix.ba u narednom periodu, kada se i zvanično formira klub zastupnika Redžo Lamezan, Damir Marjanović i Admela Hodžić, oni će nastupiti prema strankama Trojke kako bi se izvršila rekonstrukcija Vlade KS.

U narednim sedmicama bi stranke Trojke sa ova tri zastupnika trebali izvršiti rekonstrukciju vlade, gdje će biti smijenjeni ministri SBiH-a, a na čije mjesto bi se imenovali ministri na prijedlog ova tri zastupnika.

U prethodnom periodu ovoj ideji se opirao SDP, međutim nakon što je Admela Hodžić napustila SBiH, sada je prema saznanjima Klix.ba i SDP pristao na rekonstrukciju Vlade KS uz ispunjenje njihovih zahtjeva.

Tako će Lemezan i Hodžić ostati nezavisni zastupnici, uz koje će djelovati i Marjanović iz ZNG-a, ali će za podršku aktuelnoj vladi poslije izbacivanja SBiH-a tražiti određene ustupke.


Comments

Ostavite komentar