Blinken pojasnio šta bi uspjeh ukrajinske ofanzive mogao značiti za Ukrajinu ali i za Putina

Američki državni sekretar Antony Blinken u ponedjeljak je izrazio nadu u uspješnu ukrajinsku protuofanzivu koja bi, prema njegovim riječima, potaknula ruskog predsjednika Vladimira Putina da pregovara o okončanju invazije na Ukrajinu.

Nakon sastanka sa svojim kolegom iz talijanskog ministarstva Antoniom Tajanijem, Blinken je rekao da su SAD uvjerene u “kontinuirani (ukrajinski) uspjeh”, posebno nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski indirektno potvrdio tokom vikenda da je započela dugo planirana protuofenziva.

“Uspjeh protuofenzive značio bi dvije stvari, ojačao bi položaj Ukrajine za pregovaračkim stolom i istodobno bi mogao prisiliti Putina da se fokusira na pregovore kako bi okončao rat koji je pokrenuo”, rekao je Blinken. Dodao je da bi ukrajinska protuofenziva tako cijelu situaciju mogla približiti miru.

Prema riječima šefa američke diplomatije, trenutno je potrebno “što više povećati isporuku pomoći Ukrajini kako bi mogla uspjeti na bojnom polju”.

Rusija javno izjavljuje svoju spremnost na pregovore, dok bi Kina željela djelovati kao posrednik u tom pogledu. Međutim, SAD su skeptične prema ovim naporima, jer vjeruju da Rusija nema stvarni interes u mirovnim pregovorima i da je zanimaju samo teritorijalni dobici.

Prema Blinkenu, mir u Ukrajini mora biti “pravedan i trajan”. Situacija se ne smije razvijati tako da se “Rusija može odmoriti, ponovno naoružati i napasti šest mjeseci, godinu ili dvije godine kasnije”, naglasio je američki ministar.


Comments

Ostavite komentar