Zastupnici iz RS-a prisustvuju sjednici Parlamenta BiH uprkos navodnom strahu za svoju sigurnost

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja je prekinuta 19. aprila izlaskom zastupnika iz Republike Srpske, nastavljena je danas. Na sjednicu su stigli i zastupnici koji su bojkotovali rad parlamenta te tražili posebno osiguranje, ali ga nisu dobili.

Zastupnici koji su izabrani sa teritorije RS-a su napustili prethodnu sjednicu nakon što je tog dana objavljena zajednička izjava stranačkih lidera iz Federacije BiH o državnoj imovini.
SNSD-ova predsjedavajuća Kluba poslanika u Predstavničkom domu Sanja Vulić je tada za Klix.ba kazala da oni ne žele nazad u državne institucije, ali da će se ponašati onako kako odluče predsjednici parlamentarnih stranaka.

Nekoliko dana kasnije oni su se odlučili za potpisivanje dokumenta koji bi trebao predstavljati plan rada tog entiteta, ali ne i za nastavak blokade rada u Parlamentu. Stoga su se i zastupnici vratili u Parlament i na današnju sjednicu.

Međutim, nekoliko dana prije današnje sjednice, Vulić je zatražila od ministra sigurnosti Nenada Nešića da obezbijedi posebno osiguranje zastupnicima iz RS-a dok se ne istraže navodne prijetnje Denisa Zvizdića koje je prijavila. Kao šefica Kluba zastupnika SNSD-a kazala je da se ne osjećaju sigurno.

Naime, ona je bila nezadovoljna načinom na koji je predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić vodio tu sjednicu tvrdeći da je pokazao nepoštovanje prema Srbima. Odgovorio joj je ponavljajući nekoliko puta “Ovo vam je zadnji put da meni imputirate takve stavove”, a što je ona ocijenila kao prijetnju u smislu moguće likvidacije.

Osim toga je neko u sali dobacio “Dosta vas je više” dok su govorili zastupnici iz RS-a zbog čega je ona tražila da se gostima zabrani dolazak te utvrdi ko je dobacivao.

Nešić je uoči sjednice kazao kako je njen zahtjev proslijedio Direkciji za koordinaciju policijskih tijela koje treba postupiti po tom osnovu. Osim toga, na današnjoj sjednici je Zvizdić na samom početku upozorio na obavezno poštivanje parlamenta u tom smislu.

“Molim vas bez bilo kakvih komentara i ubacivanja. To se odnosi na zastupnike, a posebno na goste u sali, mi ćemo to pratiti i pozivam vas da poštujemo dignitet ovog visokog doma”, kazao je on.

Nakon toga je otvorena rasprava o tački na kojoj je prethodni put došlo do prekida, a riječ je o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije na prijedlog DF-a o dopuni Krivičnog zakona BiH s ciljem uvrštavanja kršenja i negiranja suvereniteta BiH.


Comments

Ostavite komentar