Zašto se obratiti nama: CIA objavila video u kojem pokušava pridobiti špijune iz Rusije

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) je javno podijelila videosnimku u namjeri da regrutuje špijune, konkretno one iz Rusije koji su nezadovoljni situacijom u Ukrajini i životom u svojoj zemlji.

CIA je najprije objavila video na Telegramu, a potom ga podijelila i na ostalim društvenim mrežama poput Twittera, Instagrama i Facebooka. Snimak se završava uputama o tome kako se anonimno i sigurno povezati s CIA-om.

Prema izjavama dužnosnika CIA-e koji su uključeni u taj projekt, ruska invazija na Ukrajinu predstavlja historijsku priliku za “Ruse da nam se pridruže i pruže potrebne informacije” u SAD-u.

Neimenovani dužnosnik iz CIA-e poručuje ruskim građanima da “agencija ima dublje razumijevanje njihove situacije nego što oni misle” i dodaje da je cilj ovog videa demistificirati proces uspostavljanja kontakta s CIA-om.

CIA je s ovim projektom imala za cilj dosegnuti određenu grupu ruskih državljana, za koje vjeruje da ih ima hiljade, a koji bi mogli posjedovati vrijedne informacije. Mnogi od njih možda nemaju saznanja o tome kako stupiti u kontakt s CIA-om ili možda smatraju da informacije koje posjeduju nemaju posebnu važnost.

U dvominutnom videu prikazani su Rusi koji vode svoje svakodnevne živote. Motiv porodice provlači se kroz cijeli video. Na ruskom jeziku, narator govori:

“Zbog mojih postupaka, živjet ćemo dostojanstveno”, dok žena u automobilu koristi telefon kako bi kontaktirala CIA-u, prije nego što se pojavi logo agencije i upute za uspostavljanje kontakta.


Comments

Ostavite komentar