JEDAN ODE, TRI SE RODE: Čampara će biti predvodnik liste kojoj će se naknadno priključiti Zvizdić i Efendić?!

Zašto nema ciničnih reakcija na Čamparinu ostavku, poput one koju je Sebija Izetbegović izrekla povodom ostavke Dine Konakovića kada je odmahnula rukom i rekla: „Jedan ode, tri se rode…ha, ha, ha“?!

Ostavka Aljoše Čampare na poziciju u Predsjedništvu SDA, iako je bila očekivana, duboko je uzdrmala stranku, tvrde analitičari i zaključuju da iako Čampara nije istupio iz stranke, to će se, izvjesno je desiti, a dva su načina – isključenje ili samostalno ispisivanje iz članstva.

Tako je bilo sa Čamparinim prethodnicima čiji broj nije zanemariv od kad je Bakir Izetbegović preuzeo kormilo stranke. Vrijedili se prisjetiti Salke SokolovićaSenada ŠepićaFuada KasumovićaMirsada Kukića KukeSadika AhmetovićaAmre Babić itd.

A po svemu sudeći Čampara nije posljednji funkcioner koji će napustiti ovu stranku. Od sada će oči biti uprte u Semira Efendića i Denisa Zvizdića, sa kojima je Čampara bio bar medijski markiran kao predvodnik jedne frakcije. Efendić bi to mogao učiniti nakon predstojećih izbora na kojima očekuje svoju pobjedu, a Zvidzić bi mogao na narednim Općim izborima biti nezavisni kandidat, pa tako i protukandidat Bakiru Izetbegoviću za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Čampara bi, kako pišu neki portali, u slučaju izlaska iz stranke vjerovatno napravio nezavisnu listu za Kanton Sarajevo i Federaciju BiH i tako se pozicionirati. Tako da bi mu se nakanadno mogli eventualno priključiti Efendić i Zvizdić.

To vjerovatno znaju u samom vrhu SDA i stoga su se pritajili i ne žure sa reakcijom na Čamparinu ostavku. Pored toga od svih koji su napustili SDA i razilazili se sa Bakirom Izetbegovićem u posljednjih nekoliko godina, Čampara je bio najdublje involviran u habitus funkcioniranja stranke, mračne tajne i sve procese koji su se vodili.

Čampara je bio savjetnik Bakiru Izetbegoviću kao članu Predsjedništva, dugogodišnji član Predsjedništva SDA, čovjek koji je iz sjene upravljao kadrovskom politikom.

Zbog toga nema ciničnih reakcija na Čamparinu ostavku, poput one koju je Sebija Izetbegović izrekla povodom ostavke Dine Konakovića kad je odmahnula rukom, kao da tjera muhu ispred nosa, i rekla: „Jedan ode, tri se rode…ha, ha, ha.“

Danas su svi SDA-ovi disidenti ljuti oponenti Izetbegovićima i nastupaju kao lideri novih stranka i nezavisni kandidati za općinske načelnike. Skoro pa se može reći da je SDA, odnosno Bakir Izetbegović sam sebi stvorio najljuću opoziciju.


Comments

Ostavite komentar