Ademović poručio Brnabić: Pomirljivim tonom ne možete uljepšati opasne poruke koje ste danas uputili BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bosne i Hercegovine Kemal Ademović ukazao je na izjave predsjednice Narodne skupštine Srbije Ane Brnabić i osudio dijelove njenog govora, koji sugerišu revizionizam, kršenje međunarodnog prava i predstavljaju prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.
Na početku saopćenja, Ademović je naglasio da su posjete slične ovoj dobrodošle, ali da je Brnabić svojim izjavama danas napala suverenitet BiH.”Posjete parlamentaraca iz država regiona i svijeta koje za cilj imaju unapređenje odnosa i zdrave saradnje među zemljama su dobro došle. BiH i pored svega što je preživjela svoja vrata drži otvorenim za sve dobronamjerne zvaničnike. Međutim, predsjednica Narodne skupštine Srbije svojim izjavama, koje su ukrašene porukama mira, vrši otvoreni atak na suverenitet i teritorijalni integritet BiH tvrdeći da su entiteti ‘stvorili’ BiH. Gospođa Brnabić vrlo dobro zna, a svjesno vrši inverziju odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma na čije poštivanje prividno poziva, da postoji samo kontinuitet države BiH, a da su entiteti nastali unutrašnjom strukturom modificiranom Ustavom BiH”, kazao je.

Ademović navodi da Brnabić svjesno promoviše usvajanje akata u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koji “u svojoj suštini najdirektnije krše kako sami Dejtonski mirovni sporazum tako i suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodni subjektivitet BiH”.

Ističe da je Deklaracija svesrpskog sabora, na koju se Brnabić poziva, eklatantan primjer kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, kao i ugrožavanja teritorijalnog integriteta BiH.

“Kako da shvatimo da, uoči obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima, predsjednica najvišeg zakonodavnog tijela Srbije Ana Brnabić u Banjoj Luci tvrdi da Deklaracija svesrpskog sabora ‘ne vrijeđa nikoga’ iako u tekstu Deklaracije, između svih ostalih spornih i iznimno opasnih zaključaka, stoji: ‘Svesrpski sabor ne podržava rezoluciju o Srebrenici’, čime se direktno negira genocid, a i sama Rezolucija koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 23. 5. 2024. godine”, rekao je.

Govor predsjednice Narodne skupštine Srbije u Banjoj Luci nazvao je provokacijom za bosanskohercegovačku javnost, navodeći da “najavljuje neizvjesnost i priziva regionalnu nestabilnost koja može izazvati ozbiljnu destabilizaciju regiona, a time i cijelog evropskog kontinenta”.

“Ovim putem pozivam predsjednicu Narodne skupštine Srbije na intenziviranje otvorene i iskrene komunikacije i odnosa sa Parlamentarnom skupštinom BiH u skladu sa međunarodnim pravom i u duhu stvarnih dobrosusjedskih odnosa Srbije i BiH, poštujući principe međunarodnog prava o teritorijalnom integritetu, ali i suverenitetu, te nepovredivosti granica međunarodno priznatih država”, navodi se u saopćenju iz kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemala Ademovića.

 

(VaseVijesti)