Preminuo Mirsad Kukić Kuko, bivši funkcioner SDA i osnivač PDA

Danas je preminuo Mirsad Kukić (66), nekada visokopozicionirani funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) i osnivač Pokreta demokratske akcije (PDA).

Kukiću je jučer pozlilo u Banovićima, nakon čega je prebačen na UKC Tuzla.

Kukić je imao bogatu političku karijeru. Bio je zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a svoje obrazovanje stekao je na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu te magistrirao na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli.

Dugogodišnji funkcioner SDA, Kukić je isključen iz članstva u martu 2018. godine. Istog mjeseca osnovao je novu stranku, Pokret demokratske akcije (PDA), čiji je predsjednik bio do 2022. godine, kada je podnio ostavku.

Godine 2006. osuđen je na godinu i po dana zatvora zbog prekoračenja službenog položaja dok je bio generalni direktor rudnika “Banovići”. Ova presuda je obrisana iz kaznene evidencije na njegov zahtjev 2014. godine.

U januaru 2022. godine Sjedinjene Američke Države uvele su mu sankcije zbog umiješanosti u korupciju u rudniku “Banovići”. State Department je tada objavio da je Kukić koristio politički utjecaj i službenu moć za ličnu korist. Nekoliko dana kasnije podnio je ostavku na mjesto predsjednika PDA.

 

(VaseVijesti)