VIDEO/ Kemal Ademović: Vučić je odabrao pogrešan pristup Bosni i Hercegovini

  • Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i šef naše delegacije u Parlamentarnoj skupšini NATO saveza Kemal Ademović, zamjenik predsjednika NiP-a, bio je gost Oslobođenjevog podcasta Direktno sa Vildanom

U razgovoru je istakao da je Milorad Dodik, prema dostupnim informacijama, stekao ogromno bogatstvo te da su mu narastajuća nacionalistička retorika i prijetnje miru zapravo sredstva kojima po svaku cijenu želi zadržati svoju političku poziciju.

  • Ali mislim da je ovoga puta doveo svoju političku karijeru u BiH do kraja, kazao je Ademović.

REINKARNACIJA MILOŠEVIĆEVE SRBIJE

Dodiku usvojim naporima nije jedini. Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić takođe je prošle sedmice grubo napao Ambasadu SAD-a u našoj zemlji, držeći im lekciju o državnoj imovini u Bosni i Hercegovini, nakon čega je reagirao i State Department.

  • Vučić pokušava da eutanizira srbijansku javnost zbog gubitka Kosova. On to kompenzira baveći se BiH na vrlo pogrešan način. Ovo što radi je miješanje u unutrašnje stvari BiH i kršenje Dejtonskog sporazuma, i to će sigurno imati svoje posljedice, ističe Ademović.

On objašnjava kako Vučić balansira između Rusije i Evrope, pokušavajući da se dodvori i jednima i drugima. Dodaje da Vučić sada gubi tlo pod nogama, kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu.

– Ključna tema je državna imovina. Prema nekim podacima, ona čini oko 53,6% ukupne teritorije BiH. Najveći dio te imovine su šume i šumsko zemljište, dok preostali dio čine poljoprivredno i građevinsko zemljište. Vučić bi da gradi u BiH bez znanja i saglasnosti države i institucija BiH, primjer je aerodrom kod Trebinja, kaže naš sugovornik.

Upitan odnosi li se to i na samu Drinu, odgovara:

– Naravno, odnosi se na korištenje hidrocentrala. Sve su to sporovi koje ćemo, ako Bog da, u budućnosti dobiti, uvjeren je Ademović.

Po njegovom mišljenju, deklaracija svesrpskog sabora neodoljivo podsjeća na tajni dokument SANU-a, osmišljavan kao plan ratova devedesetih, koji je sada ponovo objelodanjen.

– Ovo je reinkarnacija Miloševićeve velike Srbije. Milošević je imao velike resurse i pokušao da napravi Veliku Srbiju, ali svi znamo kako je to završilo, kaže naš sagovornik, inače odlikovani heroj odbrane Sarajeva u ratu, u kome je bio prvo zamjenik a potom komandant legendarnih sarajevskih specijalaca.

– Milošević je završio u Haagu, a njegovi sljedbenici su pretrpjeli velike gubitke. Poručujem im da ne treba da se zanose, Bosni i Hercegovini ne mogu ništa, jasan je Ademović.

Na podsjećanje kako je Vučić, nakon sabora, imao potrebu da se pohvali svojom odanošću miru a još i više time da on nije Putinov vazal, Ademović odgovara da Vučić istrajno balansira između podrške Rusiji i evropskom putu Srbije.

– On vjeruje da je lukav i pametan. Ja zaista mislim da je Vučić napravio veliku grešku kada nije podržao Rezoluciju o Srebrenici koja je usvojena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Da je imao snage da podrži Rezoluciju, onda bi on izašao kao pobjednik i bio bi uistinu lider Zapadnog Balkana, kaže Ademović, inače rođen u Srebrenici.

Govoreći o Dodikovom ultimatumu za nastavak rada državne koalicije koji je – kako je rekao predsjednik RS-a – moguć tek nakon smjene dr. Denisa Bećirovića, bošnjačkog člana Predsjedništva države, ministra vanjskih poslova BiH i lidera NiP-a Elmedina Konakovića i ambasadora naše zemlje u UN-u dr. Zlatka Lagumdžije, Ademović ističe da oni mogu biti smijenjeni samo ako ne rade u korist BiH, a nikako zbog toga što se Dodiku ne sviđa Rezolucija pa postavlja ultimatume.

– Dodik više nije relevantan sagovornik. U RS-u ima ljudi koji su zainteresirani za njene građane i koji će nastaviti evropski put, smatra Ademović.

PREDIZBORNI OPTIMIZAM

Ademović se osvrnuo i na predstojeće lokalne izbore u BiH. Uvjeren je da će se postići dogovor o zajedničkom kandidatu za načelnika Srebrenice, jer je to neminovan korak.

– Razgovaramo i o izborima u sarajevskoj Općini Centar i zahtjevima za podršku aktuelnog načelnika Srđanu Mandiću. Većina smatra da Mandić nije ispunio svoj zadatak prema građanima i da ne bi trebao obnoviti mandat. Mi u NIP-u smo odlučili da ćemo imati svog kandidata, kazao je Ademović.

Dodao je da ovakvi dogovori neće uticati na koaliciju, jer slični primjeri postoje širom BiH. Naprimjer, u Ključu će NiP imati svog kandidata, iako će kandidat za načelnika biti i aktuelni SDP-ov načelnik.

Optimističan je u pogledu izbora u Sarajevu, očekuje pobjedu trenutnog načelnika Ilidže Nermina Muzura, ali vjeruje da mogu dobiti izbore i u Ilijašu.

– Ako SDP-u u dogovorima pripadne kandidatura za Novo Sarajevo i oni nas podrže u Novom Gradu, mi ćemo podržati izbor aktuelne gradonačelnice Benjamine Karić za načelnicu Novog Sarajeva. Prema trenutnim informacijama, trojka će zdušno podržati Ifrana Čengića.

No, šta Sarajlije misle o vlasti? Nakon nedavnog ubistva u Vilsonovom šetalištu, tražena je smjena ministra unutrašnjih poslova KS-a Admira Katice. Ademović objašnjava policijsku strukturu i ističe da je trenutni vrh MUP-a KS-a prvi stao na crtu kriminalu i dilerima droge.

– Ima samoubistava, depresije, nervoze, siromaštva. To su društveni problemi, ne samo problemi policije. Policija se nije mogla sama nositi sa maloljetničkom delikvencijom, morali su se uključiti i Ministarstvo obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite i kada se to dogodilo, počeli smo stvarati rezultate. Isto važi i sada, naglasio je Ademović.

Vjeruje u reformistički pristup kantonalne vlasti, ističe postignuća u zdravstvu, socijali i obrazovanju, uključujući ukidanje participacije građanima, uvođenje crvenih recepata i set mjera u socijali.

– Tramvajska pruga je rekonstruisana, iako ja često kažem da je moglo biti bolje. Ministarstvo prirodnog okoliša je napravilo velike korake, uključujući inkubatore za privatno poduzetništvo mladih, nabraja Ademović koji ne krije da je zabrinut zbog aktuelnog političkog stanja u BiH, ali je optimista. Želi da vjeruje da je međunarodna zajednica svjesna situacije i da će podržati napore BiH da održi stabilnost i napreduje ka članstvu u NATO i EU.

– BiH je okružena NATO članicama, osim Srbije i Kosova. NATO i EU su zainteresovani da naša zemlja napreduje i što prije postane članica. Ruski uticaj je izraženo prisutan, ali to nije samo do nas – naši međunarodni partneri moraju stati na stranu onih koji se bore za stabilnost i napredak, zaključuje Ademović i naglašava značaj saradnje svih političkih aktera u BiH kako bi se prevazišli trenutni izazovi i osigurala kvalitetnija budućnost za sve građane.

DUBOKA DRŽAVA

Ademović je prokomentarisao i nedavne optužbe da je dio “duboke države” u kombinaciji sa Bakirom Izetbegovićem, koje je saznao iz medija. Najavio je da će podneti prijavu za lažno prijavljivanje, iako to još nije učinio.

-Još uvek kruže priče da sam ja blizak sa Bakirom Izetbegovićem, što nije istina. Nikada nisam bio dio duboke države, nisam ni danas. Kontakt sa Bakirom nemam već godinama i ne želim da imam, a nikada se ne vraćam korak nazad. Iako, kada je u pitanju bosansko jedinstvo, prihvatam SDA kao faktor u svemu tome. Ne moram ja biti pregovarač,” ističe Ademović.

Ademović je zaključio razgovor naglašavajući važnost jedinstva i saradnje

 

 

(OSLOBOĐENJE / VaseVijesti)