Iz Sindikata poručili: Ako se ne osiguraju svi uvjeti prema zahtjevima Kriznog štaba KS, nastave neće biti uopće

Iz Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine u Sarajevu kazali su da da nastava u novoj školskoj godini neće početi ako se ne osiguraju uslovi za to.

Nalašeno je da su im dva od tri modela nastave jasna.

– Jasan nam je prvi model, kada se nastava realizira u školi, odnosno školskim klupama. Drugi model je također jasan, odnosno da se nastava izvodi online. Međutim, nastavnicima, roditeljima, učenicima i široj javnosti apsolutno nije jasno šta predstavlja taj treći, takozvani kombinovani model – poručuju iz ovog Sindikata.

Tokom donošenja odluke o načinu odvijanja nastave, kako kažu, moraju se razmotriti, prije svega, preporuke kantonalnog Kriznog štaba, mišljenje Prosvjetno-pedagoškog zavoda, mišljenje Vijeća roditelja, stav Aktiva direktora srednjih škola, a onda i mišljenje Sindikata.

Naglasili su da su protiv početka, kako su naveli, realizacije nastave u KS-u ako zdravstvena situacija ne bude dozvoljavala.

– Naš interes je da se sačuva zdravlje učenika i radnika u obrazovanju. Ovo ističemo jer će učenici i nastavnici biti izloženi povećanom riziku, prvenstveno zbog neposredne međusobne komunikacije u školama. Da bi se nastava mogla realizirati u školskim uslovima, potrebno je osigurati neophodne sanitarne i higijenske mjere odnosno okrečiti školske učionice, izvršiti detaljnu dezinfekciju školskih prostora i opreme, osigurati dezinfekciona sredstva za svakodnevnu upotrebu učenicima i radnicima, osigurati neophodnu zaštitnu opremu – istakli su iz Kantonalnog odbora Sindikata.

Pod obaveznim su naveli redovnu i svakodnevnu saradnju sa domovima zdravlja te da će u tom slučaju podržati odluku resornog ministra.

A ukoliko se to ne osigura, kao opcija se nameće online nastava za koju su podsjetili da ima svoje nedostatke. Iz Sindikata su upozorili da su se prosvjetni radnici i učenici tokom online nastave u prethodnoj školskoj godini suočavali sa brojnim problemima, a jedan od njih je nedostatak tehničke opreme. Tvrde da tokom ljeta nije organizovana obuka za nastavnike o online nastavi, a da im razlozi za to nisu poznati.

Osvrnuli su se i na kombinovani model nastave za koji su kazali da im je nejasan.

– Njegova realizacija traži dodatna finansijska sredstva. Pouzdano znamo da u Ministarstvu postoji komisija koja će procijeniti situaciju i dati prijedlog ministru na koji način realizirati nastavu. Mi smo iznenađeni sastavom te komisije, u kojoj su zastupljeni predstavnici roditelja, direktora, Ministarstva, a niko od njih ne učestvuje direktno u nastavnom procesu – navedeno je u njihovom saopćenju.

Smatraju da nisu poduzete sve mjere i aktivnosti kako bi uspješno počela nastavna godina.

– Ukoliko se ne osiguraju svi uvjeti prema zahtjevima Kriznog štaba KS, a usljed toga bude ugroženo zdravlje učenika i nastavnika, nastave neće biti uopće – poručili su.


Comments

Ostavite komentar