Ademović na sastanku sa ambasadorom Velike Britanije i Sjever Irske u BIH: Rezolucija o Srebrenici ne sugerira odgovornost jednog naroda već počinitelja genocida!

  • U utorak (30.04.2024.) predsjedavajući Doma naoroda Parkamentarne skupštine BIH, Kemal Ademović, održao je sastanak sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Nj. E. Julianom Reillyem.

“Tokom razgovora Ambasador Reilly se interesirao za nastavak reformskog procesa u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, kao i za trenutnu političku i sigurnosnu situaciju u svjetlu aktuelnih tema” – govori Ademović.

Ademović dodaje da je upoznao Ambasadora Reillya s predstojećim planovima za aktivnosti Doma naroda PSBiH i ocijenio da trenutna sigurnosna situacija zahtijeva posebnu pažnju međunarodne zajednice u cilju zaštite građana BiH, s posenim osvrtom na povratnike u bh. entitetu Republika Srpska.

“Naglasio sam da je trenutna rasprava o prijedlogu rezolucije Generalne skupštine UN-a o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici iz 1995. godine prilika za otvaranje novog političkog poglavlja te da ona ni u kom slučaju ne sugerira odgovornost jednog naroda već isključivu odgovornost počinitelja genocida.
Na kraju razgovora saglasili smo se da je suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine neupitan te da se svi politički akteri bez izuzetka moraju pridržavati Dejtonskog mirovnog sporazuma i obaveza koje iz njega proizilaze kako bi se očuvali mir i stabilnost” – naveo je Ademović na FB stranici.

 

(NKP.ba)