Kemal Ademović na šehidskom mezarju Rakita na dvadesetoj dženazi žrtvama Agresije u Vlasenici

Na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici je danas, 20.04.2024, obavljena dvadeseta dženaza za žrtve Agresije na Bosnu i Hercegovinu s područja Vlasenice.
Prethodnih devetnaest dženaza i ukopa su bili kolektivni, dok je ove godine za dženazu identifikoni posmrtni ostaci jedne osobe, Ahme Kavazovića.

Na dženazi i ukopu, kao i na vjerskom programu prije, prisustvovao je Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BIH i prvi zamjenik predsjednika Narod i Pravde.

Uz Ademovića prisustvovali su i članovi kabineta Sejfudin Hodžić i Nedim Čivić.

Ademović je prije protokolarnog dijela održao sastanak sa predstavnicima Medžlisa Vlasenica, a sastanku je prisustvovao tuzlanski Muftija Vahid Fazlović.

  • Na mezarju Rakita do sada je ukopano 405 posmrtnih ostataka žrtava, dok posmrtni ostaci više od 700 osoba leže rasuti po bespućima oko Vlasenice.

  • Za nastojanja da se Vlasenica, kao i ostala mjesta s ovog područja etnički očiste, osuđene su tri osobe. Za zločine na području vlaseničke općine pravomoćno su osuđeni Dragan Nikolić Jenki (Haški tribunal – 20 godina), te u Sudu BiH Predrag Bastah Car (22 godine) i Goran Višković Vjetar (18 godina zatvora).

 

(VaseVijesti)